שדרוג והחלפת צנרת בבניין משותף – איך עושים זאת נכון?
בבניין משותף שיש בו צנרת מיושנת, איכות החיים עלולה להיפגע במידה ניכרת. צינורות שהותקנו לפני שנים רבות לא בהכרח מתאימים לעומסים העכשוויים, ולמעשה סביר להניח שהם לא עומדים בעומס. בנוסף גדל הסיכון לנזילות ואפילו פיצוצים בצנרת, למים עכורים בברזים בדירות ולמפגעים תברואתיים. החלפת הצנרת ושדרוגה היא פרויקט מורכב שמחייב תשומת לב לסוגיות רבות – והעיקריות שבהן מפורטות בעמוד זה.
תוכן העניינים
תיקון או החלפה? כך תקבלו את ההחלטה הטובה ביותר עבורכם
תקלה בצנרת בניין משותף מעלה את השאלה האם לתקן את הצנרת או להחליף אותה. תקלה נקודתית כדאי מן הסתם לתקן, אבל כשהתדירות של הבעיות הופכת גבוהה יותר ויותר, וכשמדובר בצנרת בת 15 ומעלה – ההמלצה החד-משמעית היא להחליף. במרבית המקרים התקנת צנרת חדשה תקדים תרופה למכה, ותמנע עוגמת נפש של ממש, וממילא השדרוג ההכרחי הזה הוא רק עניין של זמן.
בחירת סוג הצנרת
כשבוחרים להחליף צנרת מים בבניין משותף ישנה בחירה בין שתי אופציות: צנרת נחושת וצנרת מולטיגול. התקנת צינורות נחושת מבטיחה עמידות גבוהה מאוד בפני חלודה. כמו כן לא תצטבר אבנית בצנרת, וגם זה כמובן יתרון בלתי מבוטל.
גם לצנרת מולטיגול, שמורכבת מ-3 שכבות (שתי שכבות של פקסגול שהוא סוג של פלסטיק, וביניהן אלומיניום), יש יתרונות שחשוב לקחת בחשבון. במיוחד קל לבצע תיקונים נקודתיים בצנרת מולטיגול, כשאיתור הנזילה יתבצע בעזרת גלאי מתכות. מבחינת זמן ההתקנה ומורכבותה, אין הבדל משמעותי בין שני סוגי הצינורות – אם כי התקנת צנרת נחושת כוללת גם ריתוך.
המומחים של חברת שיפוצים ומרוצים מדגישים כי במקרה של צנרת פלסטיק, נדרשת הארקה בבניין.
השיטות השונות של שדרוג צנרת ביוב
החלפת צנרת ביוב מספקת מענה לא "רק" להתיישנות הצינורות הקיימים אלא למצבים נוספים: חדירת שורשים לביוב וכתוצאה מכך נזק נרחב; תכנון כושל של המערכת ובפרט שיפועים לא נכונים; תזוזות של הקרקע; חדירה של חול שגרמה להיצרות הצינורות ולסתימות; ועוד.
השלב הראשון של שדרוג צנרת ביוב בבניין משותף הוא אבחון מקיף: בחלק גדול מהמקרים אין צורך להחליף את כל הצינורות, אלא רק חלק מהם. אבחון מקצועי מאפשר לתכנן את הפרויקט היעיל ביותר והמשתלם ביותר. לאחר מכן תיבחר שיטת ההתקנה. אופציה אחת היא שקע ותקע, כלומר חיבור הצינורות השונים שמרכיבים את קו הביוב כפי שמחברים שקע ותקע. השיטה השנייה היא הלחמה. בדרך כלל השיטה הראשונה קלה יותר ליישום, זולה יותר וגם נוחה יותר לתחזוקה עתידית.
תזמון העבודות
דגש נוסף במסגרת החלפת צנרת בבניין משותף היא תזמון העבודות. מאחר שמדובר בפרויקט שעשוי להיות רחב היקף, ועל כן לשבש במידה מסוימת את שגרת החיים של הדיירים, חשוב להתייעץ איתם לגבי מועד התחלת העבודה וגם לתת לכולם מספיק זמן כדי להיערך מראש.